poniedziałek, 30 września 2019

czym są probiotyki? czy warto je stosować?

czym są probiotyki? czy warto je stosować?

za wikipedią:
Probiotyki (gr. pro bios – dla życia), czynnościowa żywność – podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej. W większości przypadków korzystne oddziaływania probiotyków dotyczą wyłącznie warunków in vitro. Zaproponowano, że jeżeli wpływ drobnoustrojów na leczenie choroby został zbadany naukowo i ma dowiedzioną skuteczność, należy używać nazwy czynnik bioleczniczy.
Według definicji FAO/WHO probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza"

Probiotyki – dla kogo?

Kultury pożytecznych bakterii znajdują się nie tylko w tabletkach i innych preparatach z apteki. Wiele produktów spożywczych to naturalne probiotyki. By dany produkt nazwać probiotykiem, musi on spełniać pewne normy. Powinien zawierać w 1 gramie minimum 10 milionów jednostek bakterii Bifidobacterium lub minimum 100 milionów Lactobacillus.

Żywność, w której można znaleźć najwięcej pożytecznych bakterii to:
  • jogurty, 
  • kefiry i maślanki probiotyczne, oczywiście te naturalne, bez cukru, 
  • produkty kiszone – kapusta, ogórki, kwas chlebowy. 

Warto wprowadzić na stałe powyższe produkty do swojego menu. Ich spożycie zaleca się w szczególności osobom:

  • w trakcie kuracji antybiotykami, 
  • z obniżoną odpornością organizmu, 
  • palących papierosy, 
  • prowadzących stresujący, nieregularny tryb życia, 
  • kobietom, które często cierpią na infekcje intymne, 
  • osobom stosującym mało zróżnicowaną dietę, ubogą w warzywa, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone, a bogatej w tłuszcze trans i cukry proste. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz